miercuri, 12 ianuarie 2011

Nodul opt dublu

  


 Nodul folosit cand te legi in coarda este foarte important sa fie corect pentru ca iti incredintezi viata in el. Daca acesta este incorect, coarda degeaba exista. Cel mai bun nod pentru a te lega in coarda este opt-ul prin urmarire.

Cand inveti cum sa te cateri este indicat sa inveti doar cateva noduri esentiale (opt, opt dublu, semicabestan, cabestan, nodul pescarului). Este simplu sa fii pregatit pentru a te catara daca stii doar cateva noduri de baza, atata timp cat stii sa le faci corect si pentru ce se folosesc.
Sunt o gramada de noduri cu care sa te legi in coarda, dar cel mai sigur pentru initierea in escalada este nodul opt prin urmarire. Acest nod standard de legare in coarda daca este legat cum trebuie nu se va desface cu siguranta, aces nod strangandu-se mai tare pe masura ce este supusa mai multa greutate asupra lui (cand te odihnesti in coarda, cazi sau cobori).
Pentru a vedea cum se face un nod opt prin urmarire, click aici. Tot ce trebuie sa tii minte este ca acest nod este baza sigurantei in escalada. Dupa ce te-ai legat in coarda, este indicat ca sa rogi partenerul sa verifice nodul daca este legat corect. Acest nod este perfect pentru verificare vizuala, acesta fiind simetric.
Unele sali de escalada lasa legat un nod opt dublu in capatul corzii prin care se poate trece o caraba si a se atasa de ham. In timp ce acesta elimina responsaibiltatea de a face acest nod, adauga o noua veriga la acest lant de legare in coarda. In sala de escalada este in regula sa faci asa, dar cand te cateri pe stanga este indicat ca intotdeauna sa legi coarda direct de ham decat sa fie trecuta printr-o carabiniera.

2 comentarii: