marți, 11 ianuarie 2011

Acesta imagine este un grigri simplu dupa cum se vede

 
Pentru a cobora in rapel avem nevoi de un grigri este foarte bun si va recoman sal folositi pentru a cobora in rapel mai usor 




Filatul este una din cele mai importante indemanari pe care trebuie sa le inveti si stapanesti intr-o sala de escalada. Filatul este baza sigurantei in alpinism si escalada, baza in asigurarea sigurantei partenerului. Filatul este in principiu procesul de a opri coarda si cataratorul in evenimentul caderii. Coarda ii leaga pe catarator si cel care fileaza intr-un parteneriat de siguratanta, permitand cataratorului sa cada fara a avea frica ca se va opri la nivelul solului si, in acest fel, reducand riscul lovirii.
Intr-un mediu cotrolat, cum e sala de escalada, o persoana va fila in timp ce cealalta se va catara. Coarda, care este filata pe deasupra unei bari metalice (sau trecuta printr-o carabiniera) la partea superioara a peretelui pe care se va escalda, iar pe aceasta sunt atasate atat cataratorul cat si cel care fileaza (tipul acesta de filare se numeste mansa).  Cataratorul este legat direct la un capat al corzii, in timp ce cel ce fileaza este legat printr-un mecasim de filare (grigri, opt, reverso, etc.), un mecanism care permite celui ce fileaza sa asigure o cadere in siguranta a cataratorului. Cel ce fileaza are responsabilitatea in a tine coarda intinsa prin trecerea acesteia prin mecanismul de filare, cu scopul de a oferi siguranta cataratorului in timp ce acesta escaladeaza un perete vertical. De asemenea cel ce fileaza are si responsabilitatea de a il cobora pe catarator inapoi la baza traseului dupa ce acesta a atins varful acestuia.
Luati in considerare ca nu toate salile de escalada asigura echipamentele de filare (unele ar putea oferi serviciul de filare prestat de un angajat care sa va fileze contra-cost). Trebuie sa fie pregatit pentru a fila si sa aduci un partener pregatit sa te fileze. Daca nu ai partener poti incerca sa intrebi alti cataratori din sala care nu au parteneri daca vor sa formeze o echipa impreuna cu tine. Unele sali de escalada ar putea obliga incepatorii sa urmeze un curs de baza despre catarare, noduri, filat si coborat, si miscari de escalada de baza.




2 comentarii: